آموزش متقابل: زبان زرافه در مهد کودکها و مدارس
آموزش متقابل: زبان زرافه در مهد کودکها و مدارس
موسسه روانشناسی در دانشکده فلسفه دانشگاه بلگراد
گزارش تحقق پروژه اکتبر 95 - ژوئن 96
گزارش ارسالی توسط: نادا ایگناتوویچ ساویچ
پروژهای تحقیقاتی تحت نظر یونیسف با عنوان " آموزش متقابل: زبان زرافه در مهدکودکها و مدارس" در فاصلهی زمانی اکثبر 1995- ژوئن 1996 اجرا شد. گزارش این تحقیق توسط نادا ایگناتوویچ ساویچ انتشار یافته است. این پروژه دو هدف کلی داشت:
- توانمند ساختن بزرگسالانی که با کودکان کار میکنند تا ارتباط بدونخشونت و برنامههای حل تعارض سازنده را به کار گیرند و الگوی آموزش متقابل را توسعه دهند.
- کودکان و نوجوانان مهارتهای اساسی ارتباط بدون خشونت را به کار گیرند، یاد بگیرند که تعارضات و سوء تفاهمها را به طور سازنده حل کنند و در فرآیند آموزش مشارکت فعال داشته باشند، بنابراین هر کاری که انجام میدهند از روی انگیزهی درونی انجام میدهند و نه به دلیل زور یا اطاعت مبتنی بر ترس از مجازات.
هدف بلندمدت اینچنین بود که بزرگسالان و کودکان از مهارتهای به دست آمده از کارگاهها را در زندگی روزمره خود استفاده کنند. این برنامهها محرکی برای بزرگسالان و کودکان است تا نگرشهای متفاوتی نسبت به خود و دیگران انتخاب کنند، روابطی که متضمن احترام به خود و دیگران ایجاد نمایند و تفاوتهای متقابل را فرصتی برای رشد و غنیسازی شخصی یدانند.
برای رسیدن به این اهداف برنامه ریزی انجام گرفت:
- طرح یک برنامه آموزشی ویژه برای بزرگسالان که الگوی ارتباط بدونخشونت و آموزش متقابل را به کار گیرند، برنامهای که از نظر زمانی (روزهای آموزشی) و محتوایی متناسب با زمینه خاص موسسات پیشدبستانی و مدرسه باشد.
- انجام نظارت مستمر بر مربیان و ارزیابی برنامه کاربردی، به منظور حفظ استانداردهای معین آموزش و اجرای برنامه.
- برنامههایی با بزرگسالان و کودکان از طریق کارگاههای تعاملی و یادگیری تجربی انجام گرفت.
- تهیه و چاپ برنامههای ویژهی کارگاههای آموزشی در زمینه ارتباط بدونخشونت برای معلمانی که با کودکان در سنین مختلف کار میکنند.
- تهیه مطالب آموزنده و ترجمه و چاپ "الگویی برای ارتباط بدونخشونت" مارشال روزنبرگ به عنوان ادبیات پایه برای شرکت کنندگان بزرگسال در پروژه.
اجرای پروژه در 5 دورهی زمانی انجام شد. در هر دوره مطالبی برای درک این الگو ارائه گردید. همچنین برنامههای ارتباط بدون خشونت برای کودکان ساخته شد. این برنامه ها برای سه گروه سنی خردسالان، کودکان و نوجوانان تهیه و به نام زبان زرافه ارائه گردید.
برنامه آموزشی و برنامههای کودکان به طور استثنایی مورد استقبال شرکتکنندگان قرار گرفت و نتایج مورد انتظار را به همراه داشت. شرکتکنندگان نه تنها مهارتهای ارتباطی را به دست آوردند که منجر به درک متقابل و بردباری بهتر شد، بلکه تغییری در نگرش خود نسبت به خود و دیگران ایجاد کردند، که به معنای احترام بیشتر به خود و دیگران و در نظر گرفتن تفاوتهای متقابل به عنوان فرصتهایی برای رشد و غنیسازی شخصی است.
در تجزیه و تحلیل اثرات برنامه بر کودکان، معلمان گزارش کردند که کودکان:
- بهتر میتوانند پیامدهای رفتار خود را درک کنند.
- بهتر میتوانند احساسات خود به ویژه خشم را مدیریت کنند.
- در مدیریت تعارض، مذاکره در مورد اختلافات بهتر است.
- دعوا و ناراحتی کمتری دارند.
- احساسات مثبت بیشتر در مورد خود و همسالان دارند.
- بهتر میتوانند تمرکز کنند و دیدگاه دیگری داشته باشند.
- همدلی و احترام به احساسات دیگران را بهبود بخشیدهاند.
- در گوش دادن به دیگران بهتر هستند.
- اشتراک، مکاری و احترام متقابل بیشتری دارند.
- روابط بهتری با معلم دارند.
- تمایل بیشتری برای یادگیری دارند.
- عملکرد مدرسه بهتری دارند.
https://www.cnvc.org/learn/research/savic-nada-ignjatovic-1996